Trenutno pregledavate OPĆINSKI NAČELNIK ČLAN RADNE SKUPINE ZA IZRADU STRATEGIJE RAZVOJA LOKALNE SAMOUPRAVE

OPĆINSKI NAČELNIK ČLAN RADNE SKUPINE ZA IZRADU STRATEGIJE RAZVOJA LOKALNE SAMOUPRAVE

Općinski načelnik, Dominik Knežević, kao član radne skupine Udruge općina za izradu Strategije razvoja lokalne samouprave nazočio je 17. kolovoza 2018. godine prvom sastanku u Općini Stankovci,  u Zadarskoj županiji.

Načelnici iz svih regija Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Udruge općina Martina Baričevića, voditelja radne skupine Ivice Klema i načelnika Općine Stankovci Željka Baradića, kao domaćina, razmatrali su izradu strateškog dokumenta Udruge općina čiji je cilj unaprjeđenje sustava kojem su u centru pozornosti ruralni dijelovi Hrvatske, odnosno male općine.

Strategija će kao sveobuhvatna studija biti smjernica i Vladi Republike Hrvatske u izradi zakona i propisa, objediniti dosadašnja dobra iskustva s lokalne razine, ukazati na loša te angažirati struku u potrazi za najoptimalnijim rješenjima.

Pristup hrvatskoj lokalnoj samoupravi i ruralnim prostorima treba mijenjati jer je razina fiskalne i funkcionalne centralizacije nedopustivo visoka a to u konačnici rezultira depopulacijom i devastacijom. Strategijom će se predložiti i pravednija raspodjela poreznih prihoda i posebice pravednija statistička podjela Hrvatske (umjesto dosadašnje dvije regije na tri). 

Odgovori